Recept

háziasszonyok azonnal, kísérletezés nélkül tökéletesen elkészíthették az ételeket – így a brownie-t is, ami az ’50-es évekre Amerika egyik legnépszerűbb süteménye lett, mára pedig az egész világot meghódította.

A Zeelandia mestercukrászai is imádják a brownie-t, ezért most új receptet dolgoztak ki hozzá. Lépjen be honlapunkra, ahol megtudhatja, hogyan lehet ez a sütemény még csokisabb, még ragacsosabb és még ellenállhatatlanabb!

szerepel az eredeti, 1893-as brownie, amit ugyanúgy sárgabarackos mázzal vonnak be, és mogyoróval díszítenek. Ám a sütemény receptjét nem a szálloda séfje tette közkinccsé, hanem egy Fannie Merritt Farmer nevű hölgy, akinek 1896-ban kiadott szakácskönyve máig klasszikusnak számít Amerikában. Talán meglepő, de ő volt az első, aki a könyvében leírt receptekhez pontosan megadta a hozzávalók mennyiségét is, így a 

A legendák attól szépek, hogy utólag lehetetlen kideríteni, mennyi bennük az igazság. A brownie megjelenéséről viszont akkor is sokat tudunk, ha félretesszük az elfelejtett sütőporról szóló mesét, hiszen ez a sütemény nem lassan, fokozatosan alakult ki az idők során, hanem az 1893-as Chicagói Világkiállításra látogató hölgyek és urak kóstolhatták meg először. Pontosabban azok, akik a Palmer House nevű luxusszállodában vettek ki lakosztályt, és innen ruccantak ki, hogy megcsodálják a világkiállítás látnivalóit.

Ekkoriban még szokás volt, hogy a drága szállodák konyháján desszerteket, gyümölcsöket csomagoltak a vendégeknek az efféle egész napos programokra, és a finomságokból összeállított csomagban ott volt a brownie is. Azért éppen a brownie, mert tömény csokis-kakaós íze miatt kisebb méretűre szeletelték, mint a csokitortát (így hát könnyen elfért az ebédes dobozokban), jól bírta a szállítást, és masszív állaga miatt kézből is meg lehetett enni, ami szintén fontos szempont volt az akkori szigorú illemszabályok mellett.

A Palmer House szálloda még mindig működik Chicagóban, és étlapjukon ma is 

diszre vissza
pite01_1524

brownie_sub

9/16
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...