háziasszonyok azonnal, kísérletezés nélkül tökéletesen elkészíthették az ételeket – így a brownie-t is, ami az ’50-es évekre Amerika egyik legnépszerűbb süteménye lett, mára pedig az egész világot meghódította.
A Zeelandia mestercukrászai is imádják a brownie-t, ezért most új receptet dolgoztak ki hozzá. Lépjen be honlapunkra, ahol megtudhatja, hogyan lehet ez a sütemény még csokisabb, még ragacsosabb és még ellenállhatatlanabb!
szerepel az eredeti, 1893-as brownie, amit ugyanúgy sárgabarackos mázzal vonnak be, és mogyoróval díszítenek. Ám a sütemény receptjét nem a szálloda séfje tette közkinccsé, hanem egy Fannie Merritt Farmer nevű hölgy, akinek 1896-ban kiadott szakácskönyve máig klasszikusnak számít Amerikában. Talán meglepő, de ő volt az első, aki a könyvében leírt receptekhez pontosan megadta a hozzávalók mennyiségét is, így a
A legendák attól szépek, hogy utólag lehetetlen kideríteni, mennyi bennük az igazság. A brownie megjelenéséről viszont akkor is sokat tudunk, ha félretesszük az elfelejtett sütőporról szóló mesét, hiszen ez a sütemény nem lassan, fokozatosan alakult ki az idők során, hanem az 1893-as Chicagói Világkiállításra látogató hölgyek és urak kóstolhatták meg először. Pontosabban azok, akik a Palmer House nevű luxusszállodában vettek ki lakosztályt, és innen ruccantak ki, hogy megcsodálják a világkiállítás látnivalóit.
Ekkoriban még szokás volt, hogy a drága szállodák konyháján desszerteket, gyümölcsöket csomagoltak a vendégeknek az efféle egész napos programokra, és a finomságokból összeállított csomagban ott volt a brownie is. Azért éppen a brownie, mert tömény csokis-kakaós íze miatt kisebb méretűre szeletelték, mint a csokitortát (így hát könnyen elfért az ebédes dobozokban), jól bírta a szállítást, és masszív állaga miatt kézből is meg lehetett enni, ami szintén fontos szempont volt az akkori szigorú illemszabályok mellett.
A Palmer House szálloda még mindig működik Chicagóban, és étlapjukon ma is
We think you use an outdated browser. One that can't handle HTML5 properly. This magazine is made with Magzmaker, the online magazine cms, that uses modern techniques based on HTML5. We hope that you can install either the latest version of Internet Explorer, Google Chrome or Mozilla Firefox. These browsers allow you to view this magazine smoothly.
Download the latest version of Internet Explorer hier.
Download the latest version of Firefox hier.
Download the latest version of Chrome hier.