erjesztési folyamatnak, amely öt, vagy annál több napig tart. Az „élő” aktív kovászokat ellenőrzött körülmények között szárítjuk por alakúra. Annak ellenére, hogy a porkovászok a szárítási folyamat során elveszítenek néhány illékony anyagot, a szárítódobon történő pirítás új ízeket is ad nekik.
A por vagy folyékony formában kapható Fermento termékek széles körben, a gyümölcsöstől a pörköltig, a légiestől a virágosig kínálnak kellemes fermentációs ízeket. A Fermento termékekkel ügyfeleink könnyen és természetes módon készíthetnek innovatív, karakteres ízű termékeket, hiszen az összetevők kiegyensúlyozott kombinációjának, a természetes aromáknak és az előállítási technológiának köszönhetően minden termék magas ízkoncentrációval rendelkezik.
A különböző ízű Fermento termékek 100 százalékban természetes kovászok, s ennek eredményeképpen ugyanazokkal az előnyökkel rendelkeznek, mint a hagyományos kovászok. A Fermento termékcsalád termékei por alakú kovászok pirított malátával, valamint folyékony kovászok erjesztett gyümölcspürével. Gyümölcskovászaink különböző felhasználási módra alkalmasak: a Fermento L Apricot például gyümölcsös-virágos ízvilágot kölcsönöz a toast-kenyereknek, szendvicskenyereknek, és egyaránt használhatjuk őket nehézfelvert tésztákhoz, muffinokhoz, gyümölcskenyerekhez és leveles tésztákhoz is.
A Fermento és az Amore magas hozzáadott értékű, hosszú érésű kovászok, amelyek azonnal felhasználhatók egyedi, karakteres ízek kialakítására. E termékek nagy előnye, hogy segítségükkel a pékek az üzemi technológia megváltoztatása nélkül is ritka kovászkülönlegességekkel dolgozhatnak, s így kenyereik ízét tudatosan, a mindenkor vásárlói igényekhez igazítva választhatják meg.
Nem titok, hogy a kenyér alaposan feladja a leckét a 21. század pékjeinek: a kereskedelem igényeit gyorsan kell kielégíteni, a kenyér készítéséhez rendelkezésre álló idő lerövidült, a modern sütőipari technológia a rövid gyártási időkhöz alkalmazkodott (direkt technológiák), így az íz képződéséhez szükséges hosszú tésztaérési idők kikerültek a gyártási folyamatokból.
Pedig pontos leírásokból tudjuk, hogy a kenyér ízét az ókori Egyiptom óta a pékek által helyben készített kovász határozza meg. A kovász használata finomabb kenyereket eredményez, puhább bélzettel és ropogósabb héjjal. Csakhogy napjainkban a sütőipar folyamatosan hagy fel az élesztővel készülő gyors kovászok készítésével, míg a hosszú érési idővel és a természetben található vadélesztők és baktériumok segítségével több napon át tartó kovászkészítés már szinte fel sem lelhető.
A több napos érési idővel készült természetes kovászok esetében nagyon fontos, hogy az érés során a kovászban lassan kialakuló ízvilágot a természetesen jelen lévő vadélesztők és baktériumtörzsek határozzák meg. Ezt a folyamatot váltja ki az Amore ízkovászok használata, ami a termékfejlesztési lehetőségek sokaságát biztosítja a pékek számára, hiszen így – a hosszadalmas kovászolást kihagyva is – egyedi ízvilágú kenyereket kínálhatnak a fogyasztóknak. A Zeelandia kutatásaiból kiderült, hogy a fogyasztók 84 százaléka számára az íz a legfontosabb szempont, aminek alapján kenyeret választ – vagyis a finom íz az egyetlen dolog, ami a vevőt újra meg újra egy adott termék megvásárlására ösztönzi.
Az Amore olyan, mint egy hagyományosan készített kovász. A tradicionális kovászkészítési folyamatokhoz ragaszkodva a gondosan kiválasztott liszteket, gabonákat és starter kultúrákat alávetjük egy valódi
We think you use an outdated browser. One that can't handle HTML5 properly. This magazine is made with Magzmaker, the online magazine cms, that uses modern techniques based on HTML5. We hope that you can install either the latest version of Internet Explorer, Google Chrome or Mozilla Firefox. These browsers allow you to view this magazine smoothly.
Download the latest version of Internet Explorer hier.
Download the latest version of Firefox hier.
Download the latest version of Chrome hier.