Sok embernek csillan fel a szeme, ha gyermekkora elfelejtett péksüteményeit újra megpillantja egy üzletben. Éppen ezért soha ne becsüljük le a nosztalgia hatását, és készítsünk néha olyan pékárut is, amit azért vesznek meg az emberek, mert örömmel emlékeznek vissza egy-egy névre, látványra vagy illatra. Persze az sem mellékes szempont, hogy néha jó dolog színesíteni a pékség kínálatát – lehetőleg úgy, hogy egyszerű technológiával, a készleten lévő anyagokkal alkotunk valami újdonságot. Például kétféle fatörzs kiflit, aminek nemcsak a látványa és az íze, hanem már a neve is visszaröpíti a vásárlót néhány évtizeddel.
A fatörzs kifli gyártása kifejezetten egyszerű: az első lépés, hogy egy jól kidolgozott kalácstésztát készítünk. Ezután kettéosztjuk a tésztát, és az egyik felét megszínezzük kakaóporral vagy őrölt paprikával. A tésztadarabokat feladjuk a kívánt tömegre. Osztógép segítségével 30 egyenlő részre osztjuk a sima és a színezett tésztadarabokat is, majd összepárosítjuk a fehér és a színes tésztát. Ügyeljünk arra, hogy az egymásra helyezett tésztát úgy engedjük le a kiflisodró gépen, hogy a színes fele legyen felül, mert így lesz kívül fehér a kifli. A kifliket Carlex Spray formaleválasztóval kezelt lemezen kelesztjük, sütés előtt pedig Ovex Liquide kalácsfénnyel kezeljük és bemetsszük a felületeket.
We think you use an outdated browser. One that can't handle HTML5 properly. This magazine is made with Magzmaker, the online magazine cms, that uses modern techniques based on HTML5. We hope that you can install either the latest version of Internet Explorer, Google Chrome or Mozilla Firefox. These browsers allow you to view this magazine smoothly.
Download the latest version of Internet Explorer hier.
Download the latest version of Firefox hier.
Download the latest version of Chrome hier.